Stamboom

Stamboom

 
Een stamboom is een manier om je familiegeschiedenis in kaart te brengen. Vroeger werd de familiegeschiedenis uitgebeeld in de vorm van een boom: de oudste generatie (stamouders) in de stam, kinderen in de takken, kleinkinderen in de blaadjes. Tegenwoordig kun je je stamboom online maken met behulp van computerprogramma’s. Een belangrijke bron voor je familiegeschiedenis is je eigen familie. Wat weten zij? Zijn er oude familiefoto’s?  Een andere belangrijke bron zijn de registers van de Burgerlijke Stand. Daarin kun je tot 1811 terug zoeken in akten van geboorte, huwelijk en overlijden. Registers van de Burgerlijke Burgerlijke Stand worden bewaard in een archief.

 

Opdracht I

In huwelijksakten vind je de meeste gegevens om een stamboom te maken: de namen, geboorteplaatsen en leeftijden van het bruidspaar, de namen, geboorteplaatsen en leeftijden van de wederzijdse ouders, en dan ook nog de gegevens van de getuigen, vaak familie van het bruidspaar. Met al die gegevens kun je in de Registers van de Burgerlijke Stand, die bij de meeste archieven online te vinden zijn, zoeken naar verdere gegevens.
 
Ga naar de akten van huwelijk uit jouw provincie.

Zoek een akte uit en noteer de namen, geboorteplaatsen en leeftijden van het bruidspaar en de wederzijdse ouders. Zoek via het overzicht van archieven naar het archief van de gemeente waar bruid en bruidegom geboren zijn of naar een archief dat de gegevens van de hele provincie bewaart. Zoek in de database van de Burgerlijke Stand met behulp van de gegevens van het bruidspaar die je hebt genoteerd, de akten van geboorte van bruid en bruidegom.

 

Opdracht II

Er zijn twee manieren om je familiegeschiedenis in kaart te brengen: via een stamboom en via een kwartierstaat. In een stamboom staan de gegevens van een familie met dezelfde achternaam. Een kwartierstaat is een overzicht van de voorouders van een persoon. Als je gaat beginnen met het maken van je stamboom of je kwartierstaat moet je altijd bij je zelf beginnen. Je naam en geboorteplaats en geboortedatum. Bij een stamboom vul je ook de namen en geboortedata van je broers en zussen in. Bij een kwartierstaat doe je dat niet. Dan de namen en de geboorte- en huwelijksgegevens van je ouders. Vervolgens die van je vier grootouders, en zo verder. Voor die gegevens hoef je meestal nog niet de registers van de Burgerlijke Stand te raadplegen. Vaak kun je de informatie aan je ouders en grootouders vragen.
 
Wie waren jouw voorouders?  Maak een stamboom van je familie of een kwartierstaat van je voorouders. Vraag aan je ouders of grootouders of zij de namen en geboortedata, huwelijksdata en overlijdensdata van hun ouders en grootouders willen invullen. Je kunt zo al een stamboom of kwartierstaat maken van vijf generaties! Scan foto’s van je familieleden die in de stamboom of kwartierstaat staan en zet ze erbij.

 

Opdracht III

Oude registers van de Burgerlijke Stand worden bewaard in archieven. Ze zijn pas openbaar (vrij in te zien door iedereen) na een bepaalde periode. Geboorteakten zijn na 100 jaar openbaar, huwelijksakten na 75 jaar en akten van overlijden na 50 jaar. Dat heeft te maken met bescherming van privacy van ons allemaal. Met deze regels van openbaarheid moet je rekening houden als je je eigen familie gaat uitzoeken in de registers van de Burgerlijke Stand.
 
Bij opdracht II heb je een begin gemaakt met je eigen stamboom of kwartierstaat. Nu kun je in de registers van de Burgerlijke Stand gaan zoeken.

Zoek via het overzicht van archieven naar het archief van de gemeenten waar je betovergrootouders zijn geboren. Meestal zijn ze getrouwd in de geboorteplaats van de vrouw. Kijk of je de gegevens uit de huwelijksakte van het betovergrootouders kunt vinden. Met de gegevens die in de huwelijksakte staan kun je zelfs nog verder terug!

Heb je voorouders die uit een ander land dan Nederland afkomstig zijn? Probeer dan eens internationaal te zoeken via internet of probeer er achter te komen via officiële instellingen of er gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden beschikbaar zijn in het land van herkomst.
 

Hieronder zie je een voorbeeld van een kwartierstaat met lege hokjes om de gegevens van jezelf en je voorouders in te vullen. Deze kwartierstaat is gemaakt door Geertje Aalders. Ze heeft de figuren handmatig uit het papier gesneden. Geertje maakte deze kwartierstaat in opdracht van het Regionaal Archief Tilburg.
 

Allemaal Op Papier - Kunstig gemaakte kwartierstaat. Copyright Geertje Aalders

Allemaal Op Papier - Kunstig gemaakte kwartierstaat. Copyright kwartierstaat: Geertje Aalders

Copyright © 2011-2024 AllemaalOpPapier