Migranten

Migranten

 
Migranten

Veel huidige Nederlanders zijn in een ander land dan Nederland geboren. Zij zijn als volwassene of als kind naar Nederland gekomen. Uiteraard moesten ze wel geregistreerd worden, zoals iedereen. Er zijn heel veel redenen om vanuit je eigen land te vertrekken naar een ander land om daar te gaan wonen. Vanwege oorlog, politieke of godsdienstige omstandigheden, om werk te vinden of vanwege de liefde, omdat je een partner hebt gevonden en samen hebt besloten in Nederland te gaan wonen. Wanneer je gegevens zoekt over je voorouders die uit het buitenland afkomstig zijn, kun je het beste eerst zoveel mogelijk informatie vragen aan je familie. Met die gegevens kun je op zoek naar geboorte-, huwelijks- en overlijdensregistratie in het land waar je familie oorspronkelijk vandaan komt.

 

Opdracht I

Vaak kun je aan de namen van mensen zien of hun familie oorspronkelijk uit een ander land afkomstig zijn. Tegenwoordig worden namen heel nauwkeurig genoteerd en worden ze niet ‘vernederlandst’. Dat gebeurde vroeger wel. De ‘oer-Zeeuwse’ achternaam Geschiere is eigenlijk een verbastering van de Franse achternaam Ghesquière.
 
Ga naar de akten uit jouw provincie.

Kijk goed naar de namen en schrijf op welke naam jij denkt dat die van oorsprong uit een ander land afkomstig is.

 

Opdracht II

De leeftijd waarop mensen trouwen is niet in elk land hetzelfde. Soms is het afhankelijk van economische omstandigheden (of je werk hebt en een gezin kunt onderhouden), soms wordt de leeftijd bepaald door godsdienst of cultuur. Er zijn landen waar meisjes al op hun vijftiende jaar trouwen, zoals in India en Pakistan, en er zijn ook landen waar mensen gemiddeld later trouwen, rond hun dertigste jaar, zoals in veel Europese landen. Ook in Nederland trouwen veel mensen pas als ze eind twintig-begin dertig zijn of ze trouwen helemaal niet en gaan samenwonen.
 
Ga naar de akten van huwelijk uit jouw provincie.

Schrijf de leeftijden van de bruidsparen op en reken de gemiddelde leeftijd uit. Is er veel verschil met de leeftijd waarop nu meestal getrouwd wordt in Nederland? .

 

Opdracht III

Emigreren is een hele grote gebeurtenis in je leven. Verhuizen naar een ander land betekent een andere taal leren, je moet je aanpassen aan andere gebruiken en gewoonten en die combineren met je eigen taal, gebruiken en gewoonten die je waard vindt om te behouden. Vroeger emigreerden de mensen niet zo snel. Velen bleven hun leven lang in hun geboorteplaats wonen. Een reis naar een andere plaats in Nederland was voor hen al een wereldreis.
 
Ga naar de akten van huwelijk uit jouw provincie.

Schrijf in welke plaatsen bruid en bruidegom zijn geboren, in welke plaats ze wonen en in welke plaats ze trouwen. Wat kun je hieruit concluderen?

Copyright © 2011-2024 AllemaalOpPapier