Leeftijden

Leeftijden

 
Leeftijden

De leeftijden waarop mensen kinderen krijgen, trouwen en sterven zijn afhankelijk van levensomstandigheden, cultuur, gewoonte en wetten. Als je alleen in Nederland kijkt, kun je verschillen zien tussen 1900 en 2000. Tot 1901 was je pas meerderjarig vanaf 23 jaar. In 1901 werd de meerderjarigheidsleeftijd verlaagd naar 21. Vanaf 1988 ben je voor de wet meerderjarig als je 18 wordt, maar pas vanaf je 21ste ben je volledig onafhankelijk. Dat betekent dat niemand meer verantwoordelijk voor jou is. Voor de uitoefening van sommige beroepen is dat belangrijk, zoals bijvoorbeeld een eigen café beginnen, een baan als buschauffeur of werken in de prostitutie.

 

Opdracht I

Rond 1900 trouwden de meeste mensen rond hun 23ste levensjaar. Vaak kregen ze ongeveer 9 maanden later nu eerste kind. Grote gezinnen van soms rond de 10 kinderen waren heel gewoon. Rond 2000 was de gemiddelde leeftijd van een vrouw waarop ze haar eerste kind kreeg 29 jaar.
 
Ga naar de akten van geboorten uit jouw provincie.

Noteer de leeftijden van de moeders. Wat is de gemiddelde leeftijd van deze moeders waarop ze het kind dat in de geboorteakte vermeld staat, kregen? Hoe oud was jouw moeder, toen jij werd geboren?

 

Opdracht II

Vroeger hadden bruidegom en bruid tot de leeftijd van 30 jaar toestemming van de wederzijdse ouders nodig om te mogen trouwen. Later werd dat 25 jaar en tegenwoordig mag je zonder toestemming van je ouders trouwen als je 18 jaar of ouder bent.
 
Ga naar de akten van huwelijken uit jouw provincie.

Noteer de vier jaartallen waarin de huwelijke plaatsvonden en schrijf van alle bruiden en bruidegoms de leeftijden op. Reken uit wat de gemiddelde leeftijd van de mannen en de gemiddelde leeftijd van de vrouwen is waarop ze trouwen. Wat is je conclusie?

 

Opdracht III

Een eeuw geleden was de kindersterfte veel hoger dan tegenwoordig. In de overlijdensregisters zie je dan ook veel levenloos aangegeven kinderen of kinderen die al voor hun 10de verjaardag sterven. Onder meer door betere hygiëne en gezondheidszorg is de zuigelingensterfte in een eeuw tijd verminderd met maar liefst 97%! Een eeuw geleden was de levensverwachting ook minder hoog dan nu. Die lag rond 1900 gemiddeld op 44 jaar en rond 2000 op gemiddeld 78 jaar. Ook die stijging komt onder andere door betere hygiëne en gezondheidszorg.
 
Ga naar de akten van overlijden uit jouw provincie.

Noteer alle jaartallen en noteer de leeftijden van de overleden personen. Zijn er ook levenloos aangegeven kinderen bij? Wie van de overledenen is het oudste geworden? Noteer het jaartal en de leeftijd en of het een man of een vrouw is.

Copyright © 2011-2024 AllemaalOpPapier